Friss topikok

Archívum

Partnerek

HTML doboz

<meta name="msvalidate.01" content="81FB061B5B054962719FF405EE0A7D29" />

Linképítés eszközök

Entity SEO Fórum

Free Sitemap Generator

WBP kategorizált linkkatalógus

Linkvilág.eu

Linkcsere

Big Generation linktár

A pizza rendelés gyötrelmei

2012.02.05. 16:09 molnargyrgy

Szerettem volna a „Pizza rendelés I kerület” címet adni ennek a bejegyzésnek, de link építő énem rájött, nagyon sokan szidnák az anyámat, ha a pizza rendelés helyett azt kellene olvasgatniuk, miért nem találnak megfelelő pizzériát az első 30ban.

A máshol már említett, linképítéshez végzett felmérés elkészítésekor kiderült, egyáltalán nincs könnyű dolga pizzára éhező versenyzőnek.
Nézzük meg alaposabban, milyen rögös az út ahhoz a pizzériához, amelyikből végül asztalára kerül az áhított táplálék.

Vegyünk tehát egy Budapest I. kerületében lakó, a World of Warcraft csatákban megéhező, az internetes keresésben viszonylag jártas egyént, aki minél előbb pizzához szeretne jutni.

Hallom a mindig mindent jobban tudó felhördüléseket, miszerint a szóban forgó egyén kedvenc pizzériájának elérhetősége ott van a Kedvencek között.
Én is mindig mindent tudó lévén nyugodtan jelezhetem, a kedvenc pizzéria zárva van, mert elutaztak a Kanári szigetekre a nagy hideg elől, az pedig nem a linképítő feladata, hogy elmagyarázza pizzásnak: a versenytársak teljes körű kizárásához csak a legelső szükséges lépés, hogy vécére se menjen, nem hogy telelni.

Lássuk tehát a versenytársakat:

pizza rendelés I kerület (60 találat):

A „Pizzarendelés Budapest I. kerület - Pizza házhozszállítás ...” nevet viselő első találat kihagyhatatlan, és a pizzára éhező alanyunkkal szemben nekem ezúttal szerencsém van, ugyanis ezen keresztül az étel házhozszállítást koordináló portálok minden hátrányát be is tudom mutatni (most jelzem, egyébként nagyon hasznosnak tartom őket, de most nem a pro és kontra bemutatás a feladat).
- több mint 100 étkezéssel és ivászattal kapcsolatos vendéglátó egység közül kell kiválasztani a pizzériákat
- a találékony fantázianeveket viselők között biztosra akarunk menni, tehát annak az étlapjára kattintunk, amelyik az elnevezésében is jelzi, hogy forgalmaz pizzát
- emberünk fellélegezhet, hiszen megfelelő méretű ikonokkal illusztrált, bőséges pizza választék tárul a szeme elé (ráadásul egy jó pont a portálnak, itt nem ugyanaz az ikon tűnik fel az egymástól eltérő nevet viselő pizza különlegességeknél)
Abba is hagytam a portálokra jellemző hibák felsorolását, és versenyzőnk nevében kiválasztottam egy gusztusos, 32cmes Frutti di Mare pizzát. Egész jó kis eredménynek tűnik, hiszen ha nem irkáltam volna annyit, akkor körülbelül 3 perc után már rendelhetném is a táplálékot.
A legördülő menüből gyorsan kiválasztom, hogy Bp. I. kerület és megyek is az utcákhoz, ahol rákattintok képzeletbeli lakcímemre, és megyek tovább a szállítókhoz…
- újra meg kell keresnem a Frutti di Maremat, de legalább eszembe juttatta, hogy vékony tésztával szeretem a pizzát
- kész vagyok, megrendelem „magamnak”
- JA! ELŐBB REGISZTRÁLJAK!
Úgy döntök, inkább keresek egy pizzériát, ahonnan közvetlenül rendelhetek.

A 2-6. találatból megtudom, hogy a fentihez hasonló portálon keresztül, innen az I. kerületből tudnék rendelni BP. egész területére, valamint a XX., XIII., II. és VIII. kerületbe.
A 7. helyen végre egy saját néven található pizzéria, bár kicsit gyanús, hogy a térkép bejegyzés szerint a VIII. kerületben van.
A manóba. A kiszolgáló nem található
A 8. Ismét egy pizzéria név, bár a domain nem egyezik, így csak reménykedhetek. Hiába. A gondosan kiválasztott pizzám megrendelésekor ismét kiderül, vagy be kell jelentkeznem, vagy kénytelen vagyok regisztrálni. Újabb ételrendelés portál.
A 9. helyen egy V. kerületi pizzéria saját honlapjára bukkanunk. Elég nagy a választék, ráadásul számos egyéb ételféleség is található, tehát félre a lokálpatriotizmussal. A korábbiakból okulva most először regisztrálok, az új jelszó és a további teendők megérkezéséig azonban még egy kicsit böngészem a Google találatokat.

A 10-16. pozíciókban ismét különböző portálok találhatóak, ráadásul a 7ből csak 1nél biztos, hogy szállít az I. kerületbe (A másik 6ból 4 biztosan nem)

A 17. ismét saját honlapnak néz ki, ráadásul ellenőrizni is tudom, jár-e a pizza futár a mi utcánkban. Jár, tehát nézzünk körül. A XI. kerületi étterem saját nevekkel látta el a pizzákat, így a korábban már megkívánt, máshol Frutti di Mare (Tenger gyümölcsei) néven futó különlegességet az összetevők és az ár alapján sikerül beazonosítanom, tehát megrendelem. Innen is kapok majd egy visszaigazoló e-mailt a további tudnivalókkal. !Miért nem elég a címemet és a telefonszámomat megadni, hiszen úgyis felhívnak, mielőtt nekiállnának összerakni a pizzámat?!

A megszokott portáltalálat után a 19. ismét önálló pizzéria név, bár gyanús, hogy a találatnál a XVIII kerületről ír.
Nem tévedtem, csak a XVIII. kerületben és környékén viszi ki a pizzát.

Úgy néz ki lassan helyreáll a rend, hiszen a 20-23. pozícióban végre egymás után négy pizzéria saját honlapját találjuk, melyek az I. kerületet kivéve szinte egész Budapestet ellátják pizzával.

Úgy döntöttem, eszek valami mást, aztán folytatom a tanulmányozást, versenyzőnk pedig legközelebb majd tart otthon mirelit pizzát, ha nem akar éhen halni.
Én jóllaktam palacsintával, korgó gyomrú versenyzőnk el van foglalva a visszaigazoló e-maillel és a további tudnivalókkal, lássuk tehát, mire jutottunk idáig.
- az első 23 találat között nem volt olyan pizzéria, amelyik helyileg az I. kerületben található
- az ételrendelési portálokat is beszámítva, jó szándékúan is legalább a találatok fele internetes szemétnek minősül jelen keresés szempontjából, hiszen nem nyújt konkrét megoldást a problémára, azaz nem mutat olyan helyre, ahonnan pizzát lehet rendelni az I. kerületbe.
- a 8. és 17. pozícióban levő pizzériával feltehetőleg kiegyezne a bevezetőben említett alany, ha figyelmen kívül hagynánk az egyéb körülményeket (piaci verseny, korábbi kedvezőtlen tapasztalat, tényleges zárva tartás és ilyen apróságok)
Jómagam a fentiekhez hasonló ételrendelő portált is ajánlgattam korábban, amelyik bizonyos kulcsszavakra ma is az első oldalon jelenik meg annak ellenére, hogy már nem üzemel, így klasszikus marketing tapasztalatomat össze tudtam vetni az internetes sajátosságokkal, ez nagy segítségemre volt a hiányosságok feltárásánál.

A kereső alapértelmezése szerint már a harmadik oldalon járunk, ami igen sok egy pizza rendelést alapul véve, tehát a további 37 pozícióban levő találatokat már inkább a pizzások és SEO marketingesek okulása céljából vizsgálom.
A 24-25 helyen újra megtalálható, a 17. pozícióban már megismert XI. kerületi pizzéria, amelyikről már jelen sorok írásának megkezdése előtt is tudtam, szállít az I. kerületbe.

A 26. helyen végre megvan az első linkkatalógus elérhetősége, melyre rákattintva megjelenik a Budapesten házhoz szállítást vállaló pizzériák listája kerületi felbontásban.
Az I. kerületnél mindjárt 5 nevet is találunk, melyeknek egyetlen közös jellemzője van, egyik sincs a pizzarendelés szempontjából kulcsfontosságú első 20 hely valamelyikén (mint lejjebb majd kiderül, a következő 47én sem), pedig jelenlegi állás szerint mind az 5 elférne ott.

Kicsit felgyorsítom az eseményeket, ugyanis rövid áttekintés után megállapítottam, hogy a következő 20 pozícióban nincs olyan találat, ami megoldást kínálna arra, ha az I. kerületbe szeretnénk pizzát rendelni. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az egyik találat pizzériájáról tudom, van olyan egysége, amelyik szállít az I. kerületben, de nem az van itt, tehát ez inkább rossz pont)
Önkínzásból megnéztem még 21 találatot, ahol egyre több a más kerületbe szállító pizzéria, valamint találtam még néhány link katalógust, ami külön bejegyzés témája lesz, tehát lassan le is zárhatom a mérlegelést.
Összefoglalva megállapítható, hogy az első 67 találatból összesen 2 pozícióban található olyan pizzéria, amelyik foglalkozik pizza házhozszállítással az I. kerületben, és ez ki is derül róla.

Az internetes ételrendelési portálok jó szereplése nem meglepő, hiszen nekik bőven van miből totális (versenytársakat kiszorító) link építő stratégiát folytatni, ugyanis még a kisebb pizzériáknak is havonta több tízezer forintos bevételkiesést jelent a portáloknak kifizetésre kerülő jutalék.

Aesopusi tanulság:

Hahó SEO marketingesek, link építők és pizzások mivanmáritten!

A bejegyzés trackback címe:

https://interneteselerhetoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr384068145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása